Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaretİnternet kullanıcılarının ve web sitesi sayısının hızla arttığı günümüzde İnternetin sunduğu olanaklardan biri olan elektronik ticaretin boyutu da buna paralel olarak hızla artış göstermektedir. E-ticaretin hacminde meydana gelen bu artış onu, ülkelerin ekonomik, sosyal ve idari yapılarında önemli bazı etkilere sahip hale getirmektedir.

E-ticaretin ekonomik etkileri, Dünya’ da ki geleneksel ticaret anlayışından yeni ekonomiye geçiş sürecinin hızlanmasına sebep olmaktadır. Bu etkilerin ekonomilere olan olumlu katkıları ülkelerin e-ticaretin gelişmesi yolunda sürekli olarak yeni önlemler alması ve düzenlemelere gitmesi ile doğru orantılı olmaktadır. Bu alandaki gelişmeler girişimcileri ve girişimciliği derinden etkilemektedir. Bununda ötesinde İnternetin gelişmesi ve yayılması girişimcilere yeni fırsatlar sunmaktadır.

Girişimcilik ve E-ticaret

 

Girişimci, kar elde etme amacıyla mal veya hizmet üretmek ve ya pazarda sunmak için üretim faktörlerini bir araya getiren bununla beraber belli bir risk faktörünü göze alarak işletmeyi kuran ve profesyonel bir uzmandan yardım alan kişi olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir şekilde açıklayacak olursak yeni fırsatlar konusunda önceden tahminleri olan ve bu tahminleri doğrultusunda harekete geçen kişidir. Girişimci çevreyi ve değişimlerin yarattığı fırsatları iyi gözlemlemelidir. Bir ülkede girişimcilik ne kadar teşvik edilirse o ülkenin refah düzeyinin de buna paralel olarak yükseleceği herkes tarafından bilinen bir gerçektir.

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaret

İnternet üzerindeki her gelişme, girişimcilerin biraz daha cesur fikirlerini hayata geçirmelerine imkan tanımaktadır. Bu konuda en fazla e-ticaret alanında atılım yapıldığı gözlemlenmektedir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre 2000′ li yılların başında e-ticaret pazarının %20 ile % 30 oranında büyümüş olduğu saptanmıştır. Malınızı nereye gönderip göndermeyeceğiniz, alıcıların size nerede, nasıl ulaşacağı ticaretin çerçevesi belirlediğini ve İnternet sayesinde bu sınırların ortadan kaldırılmış olduğunu dile getirmemiz mümkündür.

E-ticaret sayesinde Dünya’ da ki her yere ulaşabilir, ürünlerinizi rahatlıkla gönderebilirsiniz. Girişimciler, alıcılar ile satıcıları İnternet ortamında buluşturmanın çok pratik bir yöntem olduğunu keşfetmişlerdir. Bununla beraber yeni e-ticaret modellerinin de gelişimi beraberinde gelmiştir. Kupon yayınlayan siteler, açık arttırma siteleri, indirimli ürün satışları sınırlı süre içerisinde fırsat satışları gibi buna benzer daha birçok e-ticaret modeli ortaya çıkarılmıştır. Bunlardan bazıları çok büyük başarılara imza atmış ve kendilerini Dünya’ ya tanıtmışlardır.

Kısaca E-ticaret

 

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaretE-ticaret; mal veya hizmetlerin İnternet ortamda satışlarının gerçekleştirilmesidir. E-ticaret ,Satıcıları, tedarikçileri, bayileri ve müşterileri Web kanalıyla başka şekilde mümkün olmayacak şekilde bir araya getirir. Bu sayede mal satan şirketler ve Dünya’ nın neresinde olursa olsun müşteriler İnternet üzerinden alışveriş yapabilmektedirler.

E-ticarete Başlarken Girişimcilerin Dikkat Etmesi Gerekenler

E-ticaret, her çeşit ürün ve hizmeti doğrudan müşteriye satış için büyük fırsatlar sağlamaktadır. Ama e-ticarete atılmadan önce bu işin artılarını, eksilerini iyi araştırmak gerekmektedir. Bir online mağaza açmak, fiziki bir mağaza açmaya oranlar daha az maliyetli hem de daha kolaydır.

Ne yazık ki, sürdürülebilirliği sanıldığı kadar basit olmamaktadır. Ürünlerin satışı ve pazarlaması için bir e-ticaret sitesi kurmak hemen hemen her anlamda avantaj sağlamaktadır. Fiziki bir mağazada olduğu kadar fazla abartılı olmasa da e-ticaret sitenize de ilgi göstermeli gerekli önemi vermeniz gerekmektedir. ‘ Nasıl e-ticaret sitesi açarım?’ sorusunun cevabını sizler için düzenledik;

  1.  

Hazırlık Aşaması

 

 

Site açarken aynen mağaza açıyormuş gibi titizlik gösterilmelidir. Fiziki bir mağazanın yeri, vitrini, metrekaresi, rafların yerleşimi, kaç ürün olacağı, nasıl raflara yerleştirileceği, mağazada çalışan kişi sayısı gibi konuların sanal hali düşünülmeli, cevaplandırılmalıdır.

Ölçek belirlenmeli;

Sanal mağazada kaç adet ürün olacağı belirlenmelidir. Eğer 50 adet ürün satılacaksa, hizmet alınacak firmadan buna uygun tasarım istenebilir. Aksi halde 50 ürün için tasarlanan tema yüzlerce site için kaybolabilir. Bu konuda yapacağınız en iyi şey benzer siteleri referans almanızdan yana olacaktır. Tasarım konusunda da biraz sadelik tercih edilmelidir, aksi halde karmaşık site yapısı müşterileri rahatsız edecektir.

Sayfalardaki ögeler belirlenmeli;

E-ticaret sitelerine bakıldığı zaman satış alanlarının yanı sıra pek çok öge dikkatimizi çekmektedir. Anketler, son eklenen ürünler, en çok satılanlar bunlara örnek olarak gösterilebilir. Örnek verecek olursak; Ürün güncelleme aralıkları uzun zaman dilimlerine yayılmışsa en sok eklenen ürünleri çok göze çarpan yerlere almamak ya da alt kısımlara eklemek daha mantıklı olacaktır. Tersi bir durumda aynı ürünler sürekli görüneceği için sitenin durağan ve özensiz olduğu görünümü kazanabilir. Reklam alanları da dikkatli bir şekilde belirlenmelidir. Eğer reklam alınmayacaksa, bu alan hiç ayrılmamalıdır. Reklama tıklandığında, sayfanın başka bir ekranda açılmasına dikkat edilmelidir. Sayfadaki hiçbir öğe, üzerine tıklandığında siteyi kapatıp başka bir site açmamalıdır.

e-ticaret-seo

İyi bir site yöneticisi bulunmalı;

Site yönetimi çok önemli konuların başında gelmektedir. Eğer kendi işini bitirip boşta kalan eleman siteyi de yönetir şeklinde düşünülecekse, e-ticaret sitesi açmaktan vazgeçilmesi daha doğru bir karar olacaktır. Site yönetimi için alınacak kişi bu konuda yeterli bilgiye sahip olmalı, iş sürecini başından sonuna kontrol etmelidir.

Bankalarla anlaşılmalı;

Bankalarlar site kurulmadan önce görüşülmelidir. Bankaların sanal pos tahsis etmeleri gereklidir ki sitede kredi kartıyla alışveriş yapılabilsin.

2.Sitenin Hayata Geçirilmesi

 

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaretSite yöneticisi ile beraber e-ticaret sitesi tasarımına karar verildikten sonra ürün fotoğrafları ve bilgileri, fiyatlandırma ve ödeme seçenekleri, güvenliği,

sanal POS, site içeriğinin tamamlanması gibi tüm zorlu süreçler geçildikten sonra artık site faaliyettedir. Bundan sonra yapılması gereken e-ticaret sitenizin devamlılığını sağlamaktır. Önceki zorlu sürece bakılarak bu süreç daha hafif olarak nitelendirildiğinden kimi site ya kapanmıştır ya da bağlı olduğu markaya zarar vermektedir. Peki sitenin devamlılığını sağlama konusunda neler yapılabilir ?

Müşteriler dinlenmeli;

Siteyle alakalı en iyi geri dönüşümleri müşteriler sağlamaktadır. Müşterilerin göndermiş olduğu e-mailler özenle okunup, cevaplandırılmalıdır. Çünkü; e-mağaza müşterileri özellikle de geri bildirim verenler mağazada gezen müşterilere benzemezler. Profilleri saha yüksektir ve geri dönüşüm vermeleri sizi önemsedikleri anlamını taşır. Mesela sitede yanlış bir fiyat çıktığında, ürün bilgisi tutarsız girildiğinde veya başka bir terslik olduğunda zamanını ayırıp e-posta gönderen bir müşteriye memnun olunduğunu belirten bir yanıt verilmelidir. Kimi zaman “ürünleriniz başka sitede şu kadarken sizde şöyle pahalı, insanları kazıklamayın!” gibi çok sert e-mailler de alınabilir ancak kibar bir geri dönüş her zaman karşıya verilen güveni arttırır ve buzları eritir.

Güncellemeler takip edilmeli;

Ürünler sürekli yenileniyor, arada kampanyaya giriyor ya da fiyatları düşüyorsa güncelleme konusunda daha fazla ağırlık vermeniz gerekmektedir. Günlük bir zaman dilimi belirlenmeli her gün o zaman diliminde güncellemeler eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır.

Bankalar yakın takibe tabi tutulmalı;

Bankalar kredi kartı taksitlendirmesinde, taksit sayısı arttıkça komisyon oranını da arttırmaktadır. Çeşitli dönemlerde ise belli taksit sayılarına kampanya uygularlar. Bankalar bu bilgileri güncel olarak geçmek konusunda çok istekli davranmayabilirler o nedenle siz yakından takip etmelisiniz.

Kargo firmasıyla yakın iletişime geçilmeli;

Mal sağ salim alıcıya ulaşmıyorsa, istediğiniz kadar büyük bir şirket olun hiçbir değeri olmayacaktır. Kargo firması e-ticaret yapıldığını, gönderimi hacminin artacağı ve bu işin ciddi bir iş olduğu konusunda uyarılmalı, sabit bir fiyat belirlenmesi gerekmektedir.

E-ticaretin Girişimcilere Sağladığı Faydalar

 

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaret

E-ticaret, bilgi, ürün beya hizmet satın alma ve satma faaliyetlerinin bilgisayar ağları kanalıyla gerçekleştirmesinin yanı sıra; sunulan bilgi, ürün veya hizmet için talep yaratma (pazarlama), satış öncesi ve sonrasında müşteri desteği verme ve de ticari kurumlar ile müşteri arasındaki ticari ve lojistik iletişimi yine küresel bilgisayar ağları kanalıyla sağlamada karşımıza çıkmaktadır.

E-ticaretin ekonomik hayata ve e-ticarete katkılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Pazar yeri tüm Dünya’ ya açıldığı için rekabet artar. Bunun sonucu olarak satın alma maliyetleri düşer,

  • Rekabet piyasa fiyatlarını mümkün olduğunca aşağıya çeker, tüketiciler daha ucuz ve kalitesi yüksek mal tedariki sağlar,

  • E-ticaret sistemi arkasında kurulacak stok takip sistemi ile daha etkin stok takibi yapılacak bu sayede stok maliyetleri azalacak,

  • Tüketici pazarda çok değişik ürünlerle ve fiyatlar karşısında alıcı olduğundan aktif durumdadır,

  • Satış ve stok verileri kesinliği, üretim planlaması ve ihtiyaç belirlenmesini kolaylaştırdığından, üretim verimi artar ve süresi azalır,

  • İşletme için maksimum fayda hesaplanması ile gereksiz harcamalara son verilir. Satış, pazarlama ve dağıtım maliyetleri azalır.

  • Bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanıldığı için daha güvenli ve hızlı bilgi değişimi sağlanır,

  • İşlemlerin kısa sürede hallolması sayesinde zamandan ve işlem tekrarlarından tasarruf edilir,

  • Ulusal ve Uluslararası pazarlara açılma imkanı sunarak daha çok kişiye ulaşmaya imkan sağlar.

İşletmeler ya da girişimciler, gitgide daha yoğun rekabetle karşı karşıya kalmaktadır. Dolayısıyla, girişimcilerin kendi web sitesini kurarak bu site üzerinden ürünlerin satışını gerçekleştirmesi neticesinde pazar payını artırmanın yanında, rekabet gücü de elde etmiş olacaktır. Bu açıdan düşünüldüğünde e-ticaret, aslında girişimcileri cezbeden bir tekniktir. Ülkemizde de her geçen gün bilgisayar ve internet kullanıcılarının sayısının

da arttığı düşünülürse, e-ticaret geleceğin pazarlama tekniği olacaktır.

Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaret konulu makalemizi sizler için oluşturduk. Sizde Girişimciler İçin Sınırsız Ticaret; E-ticaret konulu makalemize görüş ve yorumlarınızı ekleyerek düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin