Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

Klasik ticaretin binlerce yıllık gelişimi ve toplumsal alana yayılmasıyla ortaya çıkan etkileri 21.yüzyılda yavaş yavaş yerini e-ticarete bırakmıştır. Klasik ticaret günümüzde de devam etmekle birlikte günümüz hayatının hızlı ve teknolojik gelişmelerini takip edemediğinden ve günümüz pazar paylarının daralması, iş gücü ve işletme giderlerinin artması sonucu e-ticaret pazar payı yavaş yavaş artmaktadır. Şirket-şirket arası ticaretin günümüzde % 15 ’ lere varan bir parçası e-ticaret ile gerçekleştirilmektedir.

Müşteri-şirket arası ticarette ise e-ticaret oranı % 10 civarındadır. E-ticaretin külfeti azaltıcı yönü, mal teslimi ve güvenliği sağlanması e-ticarete olan rağbeti arttırmıştır. Gelecek yıllarda bu oranlar daha da artacaktır. Satıcıdan çıkan ürünün alıcıya ulaşmasına kadar birçok kişinin elinden geçen ürün, e-ticarette alıcı ve satıcının kazancı gibi başka insanlara da kazanç getirmektedir. Bu kazanç gruplarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

E-ticaret

Şirket veya üretici; Şirketler ve üretim birimleri direk olmasa da endirek bir şekilde e-ticaretten gelir açısından etkilenmektedir. Seri üretim alanındaki tüm sektörler pazar paylarını artırıp en uzak tüketiciye daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmaktadır. Depolama, işletme, kargo ve taşıma birimlerinden ayrı ayrı dolaylı da olsa belirli bir gelir elde eder. İş gücü alanında da e-ticaretten gelir elde eder. Dünya piyasasında rakabetçi bir ortama girdiğinden pazarlama stratejileri gelişir, ar-ge çalışmalarına daha fazla olanak sağlayarak küçülen değil büyüyen bir sektöre sahip olur.

Tüm olumlu yanlarıyla e-ticaret üretici için karlı bir ticaret biçimidir.
Elektronik para transferi yapan bankalar ve uluslararası elektronik para transfer sistemine sahip kuruluşlar, havale ve eft sistemleri yapan bankalar da e-ticaretten gelir sağlarlar. Paranın elektronik olması banka vb. kuruluşlar için ek masraflar yerine ek gelirler getirmekte günlük, aylık, yıllık cirolarda işlem hacmini arttırmaktadır.e-ticaret
E-ticaretten olumlu olarak en çok etkilenenler sigorta şirket ve acenteleridir. E-ticarette gönderi sayılacak veya kargo olarak kabul edilen tüm mal ve araçlar sigortalanmak zorundadır. Güvenli bir şekilde alınan ürünlerin müşteriye ulaşması olmazsa olmazlardandır. İnternet üzerinde yapılan tüm alışverişlerde bu paketlerin sigortalanması sayesinde daha güvenli ve hızlı teslimlerden sigorta şirketleri gelir elde etmektedir.

Sanal mağazalardan alınan veya sipariş edilen tüm mal ve hizmet ürünlerinin son kullanıcıya ulaşması kuralı çerçevesinde bu malların taşınmasından ve müşteriye tesliminden gelir elde eden, Bir diğer sektör ise kargo ve nakliye sektörleridir.

Uluslararası mal taşımasında nakliye şirketleri devamlı ve belirli bir akde göre e-ticaretten gelir elde etmektedir. Kargo şirketleri ise müşteriye malı teslim etmek suretiyle yaptığı hizmetten gelir elde etmektedir.
E-ticaretin taban alanı internet sistemidir. İnternet üzerinde hazırlanan web sitelerde oluşturulan sanal mağazalar, grafikler, dil formları ve kodlar tamamen birer mühendislik ürünüdür. Bu sistemlerin oluşturulması ayrı bir sektörün işidir. Yazılım firmaları internet üzerinde alışverişin güvenli bir şekilde ve müşteri odaklı olması için sürekli yeni sistemler geliştirmektedir. E-ticaretten olumlu yönde etkilenen ve hızla gelişen başlıca sektör yazılım sektörüdür. E-ticaret pazar payından pastanın en büyük dilimini alanda bu sektördür.
E-ticarette kayıp kaçak oranı neredeyse sıfıra yakındır, vergilendirme sistemi aracılığıyla devlet e-ticaretten gelir elde etmektedir.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin