Bizden HaberlerE-TicaretE-Ticaret Bilgi Bankası

İHRACAT NEDİR?

İhracat , bir ülkede üretilen malın veya hizmetin diğer ülkeler arasında yapılan alışveriştir. Malı alan ülke de aynı anda ithalat işlemi yaparken, malı satan ülke ihracat işlemi yapmış olur.

E-İHRACAT NEDİR?

Dünyada rekabet halinde olan ülkeler arasına girebilmek için üretmek ve üretilen bu mal veya hizmetleri iç pazar haricinde global bir pazara da satabilmek önemlidir. E-İhracat kavramı ise KOBİ’lerin mikro boyutlarda ülke dışına ürün satabilmesinin yolunu açan bir kavramdır.

Yani online satış kanalları aracılığıyla yurt dışındaki bireysel müşterilere yaptığınız satışlar E-İhracat olarak değerlendirilebilir.

e-ihracat

Neden E-İhracat Yapılmalıdır?

Dijital ortamın imkanları oldukça fazladır. Hedef kitlesi ve pazarı iyi belirlenmiş yerli mallar, veya yurtdışında başka bir yerden gelen ve üzerine komisyon ekleyip dünyanın farklı bir ülkesinde yaşayan bireysel müşteriye pazarlayacağınız ürünlerden elde edeceğiniz kazanç oldukça efektif olabilmektedir.

Ülkemizde hali hazırda kullanılan Hepsiburada gibi pazaryerleri yurtdışında satış yapan ve  pazaryerleri haline gelmek için çalışmalar yapan sitelere örnektir.

E-İhracat en nihayetinde bir ihracat modelidir. Dışarıdan ülkemizde döviz getirisi sağlamaktadır. Bu sebeple devletin çeşitli teşvik ve muafiyet gibi destekleri bulunur. Bireysel müşteriler adına KDV’siz faturalar kesebilir ve KDV iadelerinden faydalanabilirsiniz.

Mikro İhracat Nedir?

E-İhracat konusunda bazı belli başlı kullanılan kelimeler vardır. Mikro satış ise bunlardan sadece birisidir. Yurt dışına yaptığınız satışlar KDV’siz olarak 7.500 Euro’yu ve 150 kilogramı aşmıyorsa, bu satışa mikro ihracat denir.

Klasik İhracata Göre Avantajları Nelerdir?

Klasik ticarette uyulması gereken katı kurallar bulunur.  Bu kurallar da genel olarak ülkedeki üreticileri, vergi ödeyenleri, vatandaşların haklarını ve güvenliklerini, ikili anlaşmaları ve diğer ülkelerle olan ticaret ilişkilerinden beslenerek hazırlanmakta. Yurt dışına ihracat yapıldığında fazla zaman harcayan işlemlerden biride gümrüktür. Bu işlemlerin başlangıcından bitişine kadar takip edilmesi gereken ve kurallara bağlı olan adımları mevcuttur. Normal  ihracatta, yani işletmeden işletmeye gerçekleşen ihracatta, satılan mala, satış tutarına, taşıma tipine, müşterinizin ülkesi gibi vb. onlarca farklı parametreyi ele alarak, dikkat etmeniz gereken yüzlerce farklı etken olabilir. Genel olarak normal ihracatta dikkat edilmesi gereken bir çok adım vardır.

E-Ticaret Gümrük Beyanı Nedir?

Mikro ihracat kategorisinde bulunan E-İhracat satışlarınızı yurtdışına yalnızca E-Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile satışa çıkartabilirsiniz. ETGB gümrük araya müşavirleri girmeden dijital olarak düzenlenmektedir. Bu beyan devletimizin ihracatı artırmak için sunduğu avantajlardan biridir..

E-İhracat’a Nasıl Başlarsınız?

Satış Öncesinde yapılması gereken hazırlıklar nelerdir?
Başarılı bir E-İhracat işlemi yapabilmek için ve yüksek müşteri memnuniyeti oluşturabilmek adına satış öncesi yapılması gereken hazırlıklar için birkaç örnek aşağıda yer almaktadır.

İhracatçılar Birliği Kaydı

E-İhracat gönderilerinde bedelli ETGB oluşturulur ve siparişin (malın) Türkiye’den çıkışı resmi ihracat olarak gerçekleşir. Bu yüzden, ihracatçı firma (yani işletmeniz) adına gümrüklerde dosya kaydı açılması gerekir ve ihracatçılar birliği kaydı zorunludur tutulut.

Türkiye’deki ihracatçı birlikleri iletişim ve adres bilgilerini online bulabilirsiniz. Genellikle hepsinde belirli bir aidat ücreti vardır ve yıllık 200 TL civarındadır. Üyelik kolaydır ve şirket bilgilerinizi, imza sirküleri vb. tam hazır ederseniz ortalama 1 saat gibi kısa bir sürede içerisinde kaydınız yapılır.

Resmi Fatura ve Proforma Fatura Tasarımları

E-İhracat gönderilerinde bedelli ETGB oluşturarak şirketiniz adına ihracat yapıldığı için resmi satış faturası olması zorunludur. Herhangi bir durumda oluşabilecek sorunlarda bizim önerimiz, fatura başlıklarının Türkçe ve İngilizce tasarlanarak, indirim, teslimat ücreti ve ihracat rejimlerine yönelik bilgilere de yer açarak aşağıda örnek faturadaki gibi bir tasarımda olmasıdır. Böylelikle hem Resmi Satış Faturası hem de varış (alıcı) ülkesindeki gümrüklerde Proforma Fatura olarak kullanılabilirsiniz.

Ödeme Seçenekleri ve Entegrasyonu

Türkiye’deki müşterileriniz kredi kartıyla ile ödeme yapabilir ancak diğer ülkelerdeki müşteriler farklı ödeme seçeneklerini ve aynı zamanda kendi lokal para birimlerinde ödemeyi tercih edebilir. Örneğin; Almanya’da online müşteri banka havalesi, banka kartı veya otomatik ödeme seçeneği ile ödeme yapmayı tercih etmektedir. Rusya kapıda ve nakit ödeme yönteminin en çok kullan ülkelerden biri ve yerel kiosklardaki nakit ödemelerle çalışan “e-cüzdanlar” veya “kiosklar” ile yapabilmektedirler. Yüksek müşteri memnuniyeti ve milyonlarca müşteri potansiyeline ulaşabilmek için lokal ödeme çözümleri kullanmanız önerilebilir.


Bu yazılar da ilginizi çekebilir
Ücretsiz Deneyin

Tüm gelişmiş özelliklerine göz atın

Demoyu İnceleyin